نمک احیای رزین از تولید به مصرف

نمک احیای رزین

نمک احیای رزین از تولید به مصرف ارسال فوری به سراسر تهران و کرج، قرص نمک، سنگ نمک موتورخانه در کیسه های ۲۵ کیلویی، سنگ نمک برش خورده بسته بندی کارتنی.

نمک احیای رزین (Resin Revival Salt) یا نمک احیا کننده، محلولی شیمیایی است که به عنوان یک ماده احیا کننده برای رزین ‌های پلی استر، اپوکسی و پلی‌یورتان مورد استفاده قرار می گیرد. نمک احیا کننده از ترکیباتی شامل هیدروکسید سدیم، کربنات سدیم و آب تشکیل شده است و به صورت پودر در دسترس می باشد. در این مقاله بیشتر با این نمک ها و نحوه سختی گیری آب با استفاده از آن‌ ها آشنا می شویم.

منظور از سختی آب چیست؟

چنانچه در آب نمک هایی معدنی مثل کلسیم، روی، آهن، منیزیم یا ترکیبات بی کربنات وجود داشته باشد به آن، آب سخت گفته می شود؛ به طور کلی کاتیون ها علت سختی آب هستند. سختی آب با TH نمایش داده می شود و به دو شکل موقت و دائم است. برای مشخص شدن مقدار سختی آب باید میزان کلسیم و منیزیم آن را اندازه گیری کرد؛ به عبارت دیگر سختی آب همان سنگینی آب می باشد.

هنگامی که در آب نمک های بی کربنات وجود نداشته باشد، سختی دائم یا سختی بی‌کربناتی می گویند و زمانی که آب شامل کلسیم (CA) و منیزیم  (MG) باشد به آن سختی موقت بی کربنات کلسیم گفته می شود.
چرا باید رزین را احیا کرد؟

رزینی که در دستگاه سختی گیر وجود دارد حاوی سدیم است که با رسوب مواد معدنی روی آن به مرور زمان سدیم از بین می رود؛ ولی با استفاده از مواد رزینی جلوی از بین رفتن سدیم گرفته شده و دوباره رزین احیا می گردد. احیا رزین باعث افزایش طول عمر رزین و بیشتر شدن عملکرد مفید آن خواهد شد؛ همچنین این کار باعث کاهش هزینه شده و هیچ گونه خطر زیست محیطی در احیای مجدد آن‌ها وجود ندارد.

نمک احیای رزین

تفاوت نمک احیای رزین با نمک معمولی

انواع نمک احیای رزین با ترکیبات متفاوت وجود دارند که هر کدام بسته به ترکیبات و اثراتی که روی رزین ها می گذارند می توانند برای کاربردهای خاصی استفاده شوند. ترکیبات، غلظت، زمان حل شدن، تاثیرات جانبی و قیمت آن‌ها از مهم ترین تفاوت های بین نمک های رزین هستند. همچنین این نمک ها با نمک های معمولی نیز تفاوت هایی دارند که از آن جمله می توان به شکل ظاهری، میزان درجه خلوص، میزان ید، دانه‌بندی، تفاوت در روش نگهداری و موارد استفاده آن ها اشاره کرد.

  • تفاوت نمک احیای رزین با نمک معمولی در میزان خلوص: نمک ها علاوه بر موارد خوراکی می توانند برای مصارف پتروشیمی، صنعتی و تولید مواد شیمیایی نیز به کار روند. نمک صنعتی به عنوان نمک احیای رزین نسبت به نمک خوراکی درجه خلوص کمتری دارد. در این نمک ها ید وجود ندارد و درصد میزان خلوص نمک معمولی ۹۹ درصد و نمک صنعتی ۹۵ درصد است. به همین دلیل فرایند پالایش و تصفیه در نمک معمولی راحت تر بوده و با مصرف آن مشکلاتی مثل مسمومیت در بدن یا سنگ کلیه به وجود نمی آید؛ در حالی که نک احیای رزین به علت داشتن خلوص کمتر و تصفیه ناپذیری املاح بیشتر در صنعت مورد استفاده قرار می گیرد.
  • تفاوت نمک احیای رزین با نمک معمولی در موارد استفاده آن ها است؛ به طوری که نمک احیای رزین در دستگاه های سختی گیر برای احیای رزین و از بین بردن سختی آب کاربرد دارند.
  • روش نگهداری تفاوت بین نمک احیای رزین با نمک معمولی: نمک احیای رزین به دلیل نوع مصرف آن روش نگهداری ساده تر و متفاوتی با نمک معمولی دارد.
یادداشت

در جدول پایین همین صفحه می توانید تفاوت انواع نمک احیای رزین را مشاهده نمایید.

نمک احیای رزین

مقدار نمک در سختی گیر باید چه مقدار باشد؟

سختی گیر آب به منظور احیای رزین به مقدار مشخصی نمک احیای رزین نیاز دارد؛ به عنوان مثال اگر دستگاه برای شستشو نیاز به ۳۰۰ گرم نمک داشته باشد باید به نمک ۰٫۸ لیتر آب از مخزن اضافه شود تا برای شست و شوی رزین محلول آب نمک اشباع شده ای آماده گردد. از این رو برای هر چرخه احیای رزین به ۰٫۸ لیتر آب نیاز است؛ در فرآیند احیا این آب نمک اشباع شده رقیق می شود تا بتواند از طریق انژکتور به داخل رزین ها تزریق گردد.

نمک احیای رزین مورد استفاده باید تصفیه شده باشد؛ همچنین قبل از افزودن نمک به مخزن باید دیواره های مخزن که نمک به آن ها چسبیده است را با آب گرم تمیز کنیم. نکته دیگر مقدار آبی که در مخزن دستگاه سختی گیر است نباید از ۴۰ سانتیمتر کمتر باشد. عامل مهم در احیای مناسب رزین کاتیونی سختی گیر، خلوص نمک است؛ زیرا با افزایش خلوص نمک عمر رزین ها نیز بیشتر می شود. همچنین باید دقت کرد از نمک هایی که حاوی آهن هستند در سختی گیر استفاده نشود.

نکته دیگر برای داشتن آب نمک خالص تر و شفاف تر ایجاد یک مخزن کوچک با قابلیت لایروبی بین حوض تهیه آب نمک و مخزن رزین است؛ این کار باعث می شود از سرعت محلول کاسته می شود و مواد نامحلول ته نشست می کنند.

نمک احیای رزین

مراحل احیای رزین سختی گیر

نمک احیای رزین در دستگاه سختی گیر طی فرآیندی می تواند سختی آب را از بین ببرد و آب آشامیدنی قابل قبولی را در دسترس قرار دهد. مراحل احیای رزین سختی گیر به شرح زیر است.

  • مرحله اول بکواش و پر شدن مخزن: دستگاه سختی گیر آی دارای یک مخزن نگهداری است که برای آغاز فرآیند احیای رزین باید آب به طور مستقیم به داخل این مخزن وارد شود و سپس نمک احیای رزین در آب حل شده و محلول آب نمک آماده گردد.
  • مرحله دوم شست و شو با آب نمک:  در این مرحله باسد محلول آب نمک موجود در مخزن ذخیره نمک به سمت مخزن رزین، جایی که بستر رزینی وجود دارد هدایت شود. در ادامه فرآیند احیا، مواد معدنی سخت توسط محلول آب نمک شست و شو داده می شوند.
  • مرحله سوم آبکشی:  زمانی که برای فرآیند احیای رزین مقدار مشخصی از محلول نمک استفاده شد باید دریچه ورود آب نمک بسته شود. از این لحظه به بعد آب به سمت مسیر قبلی جریان خواهد یافت؛ ولی بدون محلول آب نمک. در ادامه آب نمک و مواد معدنی به زهکشی نزدیک مخزن سختی گیر رزین تخلیه می شوند.
  • مرحله چهارم شست و شوی معکوس: در این مرحله از فرآیند احیای رزین آب از طریق مخزن رزین با سرعت زیاد به سمت بالا حرکت می کند که در نتیجه باقیمانده رسوبات، آهن و کثیفی ها از سیستم تخلیه می شوند. روش شست و شوی معکوس در دستگاه تصفیه آب نیمه صنعتی و صنعتی به منظور احیای ممبران نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
  • مرحله پنجم آبکشی سریع:  بعد از پایان فرآیند شست شوی معکوس، شست و شوی سریع انجام می شود که در مخزن رزین یک جریان سریع آب اتفاق می افتد. در حین این جریان، آب نمک هایی که در اطراف قسمت پایینی مخزن وجود دارند جا به جا شده و توسط بستر رزین جذب می شوند. در این صورت از چسبیدن آب نمک به بستر می توان اطمینان حاصل کرد. فقط با کامل شدن این مرحله است که سختی گیر آب می تواند مجدد فرآیند سختی گیری را شروع کند.

نمک احیای رزین

انواع نمک مورد استفاده در سختی گیر

به طور کلی نمک احیای رزین برای سختی گیر به سه شکل قرص نمک، نمک تبلور مجدد و سنگ نمک اعلاء در بازار وجود دارد. هر کدام از این نمک ها دارای مزایا و معایب خاصی هستند که در ادامه به بررسی این نمک ها می پردازیم.

  • قرص نمک احیای رزین: برای تهیه قرص نمک احیای رزین، گرانول ‌های کوچک سدیم کلرید فشرده سازی شده و کنار هم قرار می گیرند که دارای خلوص بسیار بالایی بیش از ۹۹% دارند. قرص نمک به خاطر شکل ظاهری و خلوص بالایی که دارد به عنوان بهترین نوع نمک سختی گیر در صنعت شناخته می شود. قرص نمک در مقایسه با انواع دیگر نمک های سختی گیر قیمت بالاتری دارد.
  •  نمک تبلور مجدد احیای رزین: نمک تبلور مجدد که اغلب از طریق تبخیر آب دریا به دست می آید یک محصول طبیعی است که به شکل پودری و کریستالی وجود دارد. نمک احیای رزین تبلور مجدد خلوص بیش از ۸۰% داشته و بیشتر در سختی گیرهایی با طول مدت احیای طولانی تر مورد استفاده قرار می گیرد؛ بنابراین نیاز به شست و شوی مخزن حاوی رزین تبادل یونی کاهش یافته و در فواصل طولانی تری شست و شو انجام می شود.
  • سنگ نمک اعلاء احیای رزین: در رسوبات بزرگ نزدیک سطح زمین سنگ نمک به صورت طبیعی وجود دارد که معمولا بیش از ۹۹% این نمک ترکیب NaCl است. استفاده از سنگ نمک اعلاء برای احیای رزین سختی گیر بسیار مقرون به صرفه خواهد بود
  • نمک صنعتی دانه درشت
  • سنگ نمک برش خورده
یادداشت

تفاوت انواع سنگ نمک و نمک را در جول ذیل مشاهده می نمایید.

تفاوت انواع محصولات نمک و سنگ نمک جهت احیای رزین
نام محصول درصد خلوص نوع بسته بندی میزان کلسیم و منیزیم چقدر مناسب احیای رزین است؟
قرص نمک ۹۹٫۲ کیسه تقریبا صفر کاملا مناسب است ولی قیمت بالایی دارد
نمک تبلور مجدد ۹۹٫۲ کیسه تقریبا صفر کاملا مناسب است ولی قیمت بالایی دارد
سنگ نمک اعلاء ۹۹٫۵ کیسه تقریبا صفر کاملا مناسب است و قیمت مناسبی دارد
سنگ نمک درجه یک ۹۸٫۵ کیسه مقداری کلسیم و منیزیم دارد مناسب است و قیمت مناسبی دارد
نمک صنعتی دانه درشت ۹۷٫۵ کیسه کلسیم و منیزیم دارد قیمت مناسبی دارد ولی چندان مناسب نیست
سنگ نمک برش خورده ۹۸ کارتن مقداری کلسیم و منیزیم دارد حمل و نقل آن راحت است و قیمت مناسب
سنگ نمک با رگه های تیره ۹۵ کیسه دارای کلسیم و منیزیم فراوان قیمت آن مناسب است ولی مناسب احیای رزین نیست

قیمت نمک احیای رزین

نام محصول محل تحویل قیمت تحویل در تهران حداقل سفارش
سنگ نمک اعلاء سراسر تهران ۳۸۰۰۰۰۰ ۲ تن
سنگ نمک درجه یک سراسر تهران ۲۸۰۰۰۰۰ ۲ تن
قرص نمک خوراکی درب کارخانه بر اساس میزان سفارش متفاوت است حداقل ۲۰۰ کیلو
نمک تبلور مجدد درب کارخانه ۲۷۰۰۰۰۰ حداقل ۵ تن
سنگ نمک برش خورده درب کارخانه بر اساس میزان سفارش متفاوت است حداقل ۱ تن – دارای درجه بندی

نمک احیای رزین

  • جمع بندی

نمک احیای رزین در سختی گیرها برای سختی گیری آب استفاده می شود و به صورت قرص، نمک تبلور مجدد و نمک اعلاء در بازار وجود دارد. در این مقاله با مراحل سختی گیری و انواع نمک احیای رزین آشنا شدیم.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید