تجارت جهانی سنگ نمک و جایگاه ایران در حوزه صادرات

,
تجارت سنگ نمک

تجارت جهانی سنگ نمک و جایگاه ایران در حوزه صادرات موضوعی است که مجموعه سنگ نمک هالیتو به عنوان بزرگترین تامین کننده سنگ نمک در ایران برای اولین بار به آن پرداخته است.

آیا می دانید مهمترین مراکز تولید سنگ نمک در دنیا کجاست؟ بزرگترین واردکنندگان و صادرکنندگان نمک در دنیا کدام کشورها می باشند؟ پتانسیل صادرات سنگ نمک ایران تا چه اندازه است؟ برای بررسی همه این موارد در ادامه با ما همراه باشید.

تجارت سنگ نمک

اولین بار کی انسان از نمک استفاده کرد؟

طبق اسناد تاریخی اولین بار چینی ها در ۶ هزار سال قبل از میلاد از نمک استفاده کرده اند و جالب است که بدانید برای پخت ماهی و طعم دار کردن سبزیجات نمک مورد استفاده قرار گرفته است.

کوتاه زمانی پس از آن مصریان برای غذاهای خود از نمک استفاده می کرده اند و در واقع کشف نمک و به کارگیری آن اولین بار در مشرق زمین رخ داده است.

نمک های مختلف زیادی بر روی کره زمین وجود دارد اما یک مورد از آن که علاقه و میل ما را برآورده می کند نمکی است که دارای ترکیب NACL باشد که برای بقا و حیات ما ضروری است.

جالب است بدانید اگر بدن انسان را بدون نمک بخواهیم تصور کنیم عملا غیر ممکن است حتی قلب ما نیز قادر به تپیدن نخواهد بود چرا که پالس های عصبی برای انتقال دستورات مغز و انتقال خون به سدیم نیاز دارند لذا نمک و آب موادی هستند که ادامه حیات بشر را ممکن می‌نمایند.

تجارت سنگ نمک

از زمانی که بشر فرا گرفت با شکار کردن می تواند غذای مورد نیاز خود را تامین کند دانست که باید مقدار به جا مانده را برای روزهای بعد ذخیره کند و وقتی که با نمک و قدرت جادویی آن برای حذف سلامت خوراکی آشنا شد از همان زمان نمک برای انسان بدوی حکم گنج را داشت به همین دلیل وجود نمک چنان با ارزش بود که اجداد ما حتی آن را با طلا تبادل می کردند.

انسان اولیه با مصرف خوراکی های خودرو در طبیعت مقدار لازم نمک را از طبیعت دریافت می نمود مانند حیواناتی که با لیس زدن به سنگ نمک می دانند چقدر باید نمک دریافت کنند اما در دوره حاضر که تقریبا تمامی غذاها پرورش یافته و یا صنعتی است و به طور مستقیم ارتباط ما با طبیعت قطع شده و پس از فرآوری شدن غذا به دست ما می رسد نیاز به تامین نمک مکمل ضروری است و اینکه چه نمکی مناسب خوردن بوده و در چه حوزه ای باید مصرف شود اساس داستان تجارت سنگ نمک و نمک در دنیای کنونی است.

تجارت سنگ نمک

نحوه تجارت نمک در زمان گذشته چگونه بود؟

تا پیش از انقلاب صنعتی کار کردن در معادن نمک حکم شکنجه گاه را داشت چرا که گرد و خاک برخاسته حاصل از کوبش و جداسازی سنگ نمک باعث خفه شدن کارکنان می شد زیرا حجم تولید باید زیاد می شد و وسیله مناسبی نیز برای برداشت وجود نداشت لذا کارگران معادن و یا افراد محکوم به اعدام پس از مشغول شدن در معدن تقریبا امیدی به بقا نداشتند.

اما امروز انسان کمترین درگیری را با نمک دارد و همه کارها را دستگاه انجام می دهد و عملا پس از انفجار برای جداسازی و استخراج نیز از بیل مکانیکی استفاده می شود لذا هیچگونه خطر جانی برای کارگران معادن وجود ندارد.

به همان میزان که وجود نمک در گذشته و به دست آوردن آن مشکل بود به همان مقدار نیز داشتن آن سبب ایجاد قدرت و برتری می شد مثلا در قاره آفریقا تا ۳۰۰ سال قبل به دلیل گفته شده در بالا و مشکلات استحصال و استخراج نمک، اندک نمک به دست آمده با نهایت دقت به کشورهای نیجر و سنگال امروزی حمل می شد و در آنجا با طلا، آهن و مس مبادله می گردید و سپس به سایر نواحی منتقل می شد.

یادداشت

در گذشته هر کشوری که بازار نمک را در هر منطقه کنترل می کرد عملا قدرت برتر همان منطقه بود و بقیه کشورها برای بقا دست نیاز به طرف کشور دارنده نمک دراز می کردند

بزرگترین معدن نمک که در گذشته تمامی نمک قاره آفریقای کنونی را تامین می کرد واقع در صحرای آفریقا بود هر چند امروزه مانند سابق نیست و کشورهای دیگری چون مصر از بزرگترین تامین کنندگان نمک در سطح آفریقا هستند.

همانطور که پیشتر نیز اشاره شد به دلیل نقش نمک در ادامه حیات بشر گذشته و نگهداری مواد غذایی تمامی کشورها سعی داشتند نمک خود را فقط با طلا مبادله کنند و حتی در پاره ای از اوقات ارزش نمک بسیار بیشتر از طلا بود و سبب قدرتمندتر شدن کشوری می شد که به این منابع دسترسی داشت.

تجارت سنگ نمک

تجارت سنگ نمک در سطح بین المللی

برای ورود به بازارهای بین المللی و کسب رتبه مناسب و همزمان ایجاد اشتغال در داخل کشور باید در ابتدا با توانمندی های خودمان در حوزه داخل و سپس نیاز فعلی بازار صادراتی آشنا باشیم.

به طور کلی مقوله فروش سنگ نمک به چند دسته کلی تقسیم می شود

  1. کلوخه سنگ نمک معدنی(بر اساس درصد خلوص و رنگ به دسته های متعددی تقسیم بندی می شود)
  2. سنگ نمک برش خورده (شامل انواع سنگ نمک تزیینی و آجر نمک)
  3. سنگ نمک خرد شده یا گرانول( که به دو دسته کلی تصفیه شده خوراکی و تصفیه نشده صنعتی تقسیم می شود)
  4. سنگ نمک بسته بندی (خوراک دام و تصفیه آب)

تجارت سنگ نمک

بر اساس توانمندی موجود در داخل و نیاز بازار بین المللی در زمینه تولید سنگ نمک برش خورده به دلیل هزینه های بسیار زیاد نقل و انتقال و از طرفی تولید و برش و همچنین ورود کشورهای بسیار توانمند در این حوزه مانند چین که محصولات را با حداقل قیمت عرضه می کنند گرفتن جایگاه در حوزه صنایع دستی سنگ نمک بسیار بسیار مشکل است و حداقل به این زودی ها میسر نمی باشد چرا که عمده موانع در این خصوص عبارتند از:

  1. بالا بودن هزینه تولید و برش سنگ نمک
  2. بالا بودن هزینه انتقال سنگ نمک تا کارگاه
  3. کمبود دستگاه های برش مناسب برای سنگ نمک
  4. بسته بندی بسیار ضعیف برای صادر کردن سنگ نمک تزیینی
  5. کمبود سنگ نمک رنگی برای تولید دکوری و نیاز بازار صادراتی به مصنوعات رنگی

از جمله دلایل مشکل بودن ورود به این حوزه است اما در زمینه تولید آجر نمک شاید بتوان با بسته بندی مناسب و بازاریابی مناسب تا حدی در این عرصه ورود پیدا کرد.

یادداشت

مجموعه سنگ نمک هالیتو بزرگترین تولید کننده سنگ نمک تزیینی و آجر نمک در ایران است

تجارت سنگ نمک

در خصوص سنگ نمک های گرانول یا نمک گرانول اگر جهت مقاصد تصفیه شده و خوراکی باشد چندان بازاری در سطح بین المللی برای ما وجود ندارد چرا که نمک خوراکی به صورت منطقه ای مبادله می شود و به دلیل بالا بودن قیمت حمل همانطور که قبلا نیز اشاره شد هر کشوری سعی می کند از نزدیکترین محل نسبت به خرید نمک خوراکی اقدام نماید و علاوه بر اینکه نمک های بسته بندی رنگی طرفداران زیادی پیدا کرده اند و تمایل به خرید آنها بسیار بالاست پس بهترین بازار برای نمک خوراکی صادرات به کشورهای منطقه است چرا که بازار گسترده ای در اطراف کشورمان ایران وجود دارد و از طرفی دسترسی و سهل الوصول است بودن مرزهای زمینی ودریایی این امر را برای ما آسانتر و به صرفه تر می نماید.

برای صادرات نمک خوراکی به کشورهای منطقه معمولا با دو مشکل اصلی مواجهیم:

  1. متفاوت بودن کیفیت نمک های صادر شده
  2. بسته بندی نامناسب خصوصا در وزن های پایین

با حل این دو مشکل می توان انتظار صادرات حداقل ۳ برابری محصولات ایرانی را به دلیل قیمت بسیار مناسب داشت.

تجارت سنگ نمک

اما در زمینه سنگ نمک خرد شده گرانول شده تصفیه نشده یا همان صنعتی انتظار بازار بسیار خوبی را می توان داشت چرا که رقیب ما در منطقه کشور پاکستان است که این کشور در خصوص تامین در حجم های بالا تا حد زیادی با مشکلاتی مواجه است و از طرفی غالب نمک به دست آمده در این کشور از نوع رنگی است که قیمت به مراتب بالاتری دارد و چندان مناسب مصرف در صنایع نیست اما نمک صنعتی یا همان تصفیه نشده ما نه تنها هیچ مشکلی در خصوص تامین آن وجود ندارد بلکه می توان در حجم بسیار گسترده و سالیانه تا ۲ میلیون تن به راحتی تامین نمود که البته رسیدن به چنین عددی نیازمند حمایت دولتی است و تنها بخش خصوصی برای انجام آن کافی نیست.

اما نقطه عطف و توانمندی ما در حوزه صادرات سنگ نمک است که به راحتی می توانیم نه تنها صادرکننده و تامین کننده اصلی در منطقه که بلکه می توانیم برای کشورهای آسیایی، اروپای شرقی و شمال آفریقا یک تامین کننده بسیار بزرگ باشیم.

تنوع سنگ نمک موجود در ایران و از طرفی وجود معادن نمک در جای جای کشورمان ایران این فرضیه را اثبات می کند ولی به چند پیش نیاز اصلی محتاجیم:

  1. وجود ماشین آلات پیشرفته استخراج و بسته بندی سنگ نمک در تمام معادنی که فعال هستند
  2. حل مشکل حمل و نقل چرا که قیمت نقل و انتقال تاثیر بسیار زیادی بر قیمت تمام شده خواهد داشت و در حالت کنونی که اکثرا این کار توسط کامیون صورت می گیرد چندان به صرفه نیست
  3. بازاریابی مناسب در مقصد و فروش سنگ نمک در پارت های چند ده هزار تنی و حمل با کشتی فله برای جهت پایین آمدن نرخ حمل

با رعایت مسائل فوق ما می توانیم در این حوزه حرف زیادی برای گفتن داشته باشیم.

تجارت سنگ نمک

پتانسیل صادرات سنگ نمک ایران

بر اساس برآورد تخمینی کشورمان ایران بالغ بر ۱۰ میلیارد تن معادن سنگ نمک در اختیار دارد که در سراسر کشور پراکنده است و به لحاظ موقعیت جغرافیایی ایران در بسیاری از شهرها شاهد حضور معادن نمک هستیم.

استخراج سالانه سنگ نمک از معادن ایران به بیش از ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تن می رسد که تقریبا تمام این موجودی در داخل ایران مصرف می‌شود و بخش کوچکی شاید کمتر از ۱۰۰ هزار تن آن صادر شود که نیاز به بررسی بیشتر دارد.

یادداشت

سنگ نمک صادراتی ایران نیازمند معرفی بیشتر در حوزه بین الملل است

در رتبه بندی جهانی رتبه ایران پایینتر از ۲۰ می باشد و بزرگترین خریداران سنگ نمک ایران در واقع کشورهای همسایه ما می باشند و بازاریابی مناسبی برای مناطق دوردست صورت نپذیرفته است.

با نگاهی دقیقتر به کشور همسایه خودمان یعنی پاکستان متوجه می شویم که یا سیاستگذاری هوشمندانه این کشور توانسته تمام بازارهای سطح اروپا را در حوزه نمک خوراکی و سنگ نمک تزیینی و آجر نمک تا حد زیادی معطوف به محصولات پاکستانی کرده و دو دو مورد اخیر تقریبا تمام بازار در قبضه این کشور باشد!

تجارت سنگ نمک

البته در این میان از برخی موارد نباید غافل شد به طور مثال سنگ نمک تزیینی یا همان چراغ نمکی در سراسر دنیا آن را به عنوان hymalian salt lamp می شناسند که از کشور پاکستان به سراسر دنیا صادر می شود در حالی که اصلا به اینگونه نیست و فقط سنگ نمک آن متعلق به کشور پاکستان است و تجارت اصلی آن در اختیار کشور چین است که توانسته با خریداری نمودند سنگ نمک پاکستان لامپهای نمکی را به سراسر دنیا ارسال کند!

در زمینه بسته بندی و میزان استخراج کشور پاکستان بسیار عقب تر از ماست و حتی در زمینه تامین برق کارگاهی نیز با مشکلاتی عدیده ای مواجه می باشند و این در حالی است که ما به لطف الهی چنین مشکلاتی را در کشورمان نداریم اما برتری سنگ نمک پاکستان به دلیل حضور در بازار بین المللی زودتر و بهتر از ما جایگاه بالاتری را نصیب آنها کرده است!

لازم به ذکر نیست که هنرمندان تراز اولی در کشورمان ایران قرار دارد که هنر دست آنها هر چشمی را می تواند به خود مبهوت کند و مجموعه سنگ نمک هالیتو با بهره گیری از این هنرمندان توانمند محصولات فوق العاده شگرفی را در زمینه تولید سنگ نمک تزیینی صادراتی ایجاد کرده ولی به دلیل عدم آشنایی سایر کشورها با محصولات ما در ایران تاکنون جایگاه لازمه در اختیار محصولات سنگ نمک تزیین ایرانی قرار نگرفته است!

تجارت سنگ نمک

از دیگر چالش های پیش رو که می بایست به آن دقت فراوان شود میزان تولید و استخراج و صادرات است که اگر نگاهی گذرا به کشورهای تولید کننده و صادر کننده داشته باشیم می بینیم بیش از ۱۱۵ کشور در دنیا با داشتن معادن نمکی جزو تولیدکنندگان سنگ نمک و نمک هستند اما بیش از ۷۰ درصد از بازار تنها در اختیار ۷ کشور است که توانسته اند با ایجاد زیر ساخت لازم در این زمینه یکه تاز باشند.

اگر به این موضوع نگاهی دقیقتر داشته باشیم باید بگوییم در زمینه صادرات نمک خوراکی هیچگاه نباید به بازارهای دور دست چشم داشت و خیره شد چرا که نمک کالایی ارزان است و تحمل هزینه های گزاف جهت جابجایی و پرداخت توسط خریداران در مقصد را ندارد لذا هر کشوری تمایل دارد نمک را از نزدیکترین منبع به خود خریداری نماید اما داستان نمک فقط به مصرف خوراکی محسوب نمی شود و لذا مشاهده می کنیم که کشور کوچکی مانند ژاپن به دلیل داشتن صنایع متعدد از بزرگترین وارد کنندگان نمک صنعتی در دنیاست!

بیشترین میزان مصرف نمک صنعتی در حوزه:

  • تولید مواد شیمیایی
  • کشاورزی
  • تولید مواد غذایی
  • فرآوری مواد غذایی
  • نمک پاشی جاده

تجارت سنگ نمک

است که در صنایع غیر خوراکی عمدتا از نمک دریایی استفاده می شود و در حوزه صنایع خوراکی و نگهداری مواد غذایی الزاما از نمک معدنی استفاده می گردد چرا که نمک دریا توانایی لازم برای جلوگیری از فساد مواد غذایی را در دراز مدت ندارد به همین جهت کشورهایی مانند چین و هند و آمریکا که از بزرگترین صادرکنندگان و تولید کنندگان نمک در دنیا می باشند از بزرگترین واردکنندگان سنگ نمک نیز هستند!

اگر به صورت موردی و تخصصی در خصوص مبحث پتانسیل ایران در صادرات سنگ نمک صحبت کنیم باید گفت به طور مثال کشور چین سالانه ۷۰ میلیون تن نمک برای صنایع مختلف خود نیاز دارد که حدود ۶۰ میلیون تن آن را در داخل خاک چین توانایی تامین دارد اما مابقی کسری خود را می بایست وارد کند که تقریبا ۲ تا ۵ میلیون تن آن را از کشور هند تامین می کند اما نمک کشور هند به دلیل دریایی بودن حاوی ناخالصی های بسیار فراوانی است و هزینه تصفیه آن چندین برابر قیمت نمک است لذا کشور چین به دنبال جایگزین برای کمبود نمک خود می باشد که این کمبود را کشور استرالیا جبران کرده و تا حدودی کشور پاکستان با صادرات کمتر از ۵۰۰ هزار تن تکمیل می نماید ولی نکته جالب توجه اینجاست که کشور پاکستان علی رغم داشتن معادن فراوان سنگ نمک در امتداد رشته کوه های هیمالیا به دلیل عدم داشتن تجهیزات پیشرفته استخراج در حوزه فروش سنگ نمک معدنی به صورت کلوخه توانایی چندانی ندارد اما کشورمان ایران با داشتن ظرفیتهای بالقوه به راحتی می تواند سالانه تا ۴ میلیون تن سنگ نمک را روانه بازار چین کند اما مشکل بسیار بزرگ در این زمینه مبحث نقل و انتقال است که به دلیل بالا بودن قیمت آن و نزدیکی چین به استرالیا تاکنون این امر میسر نشده که اگر بتوان معضل حمل و نقل را به گونه ای برطرف نمود به قدری بر اشتغال زایی و رشد تجارت سنگ نمک ایران تاثیر خواهد گذاشت که به جرئت در تمام شهرهای ایران می بایست معادن نمک را فعال نمود تا بتوان پاسخگوری تامین نیاز کشور چین باشیم!

با گشترش صنایع در کشورهای مختلف طبیعتا نیاز آنها به واردات نمک معدنی نیز افزایش خواهد یافت که در این زمینه پیشنهاداتی برای حضور بهتر ایران در بازارهای جهانی و تجارت بین المللی نمک و سنگ نمک ارائه شده است:

  • معرفی سنگ نمک ایران به کشورهای مختلف از طریق سفارتخانه های کشورمان در سراسر دنیا
  • برآورد نیاز کشورهای مختلف به نمک معدنی در حوزه صنایع غذایی
  • حل مشکل جابجایی داخلی و بین المللی (تقریبا تمام نقل و انتقال داخلی سنگ نمک توسط کامیون انجام می شود که هزینه گزافی را تحمیل می کند و نیزامند استفاده از خطوط ریلی است و در حوزه نقل و انتقال بین المللی باید از کانتینر صرف نظر کرد و رو به استفاده کشتی های فله بر نمود که البته مورد اخیر نیازمند بازاریابی بسیار گسترده در سطح بین المللی است)
  • با توجه به تحریم های ظالمانه بر علیه کشورمان و مشکل در مبادلات بین المللی با شناسایی بازار هدف می توان بسیاری از کالاها را وارد کرده و به جای آن نمک صنعتی و خوراکی مورد نیاز کشور مقصد را تامین کنیم
  • تسهیل صادرات سنگ نمک های تزیینی و معرفی آن از طریق مراکز فرهنگی کشورمان به مناطق مختلف دنیا (در نظر داشته باشیم که هر کارگاه سنگ نمک تزیینی حداقل باعث اشتغال زایی ۱۰ نفر خواهد شد)

تجارت سنگ نمک

رتبه ایران در صادرات نمک

در تجارت جهانی سنگ نمک هیچ کشوری نمی تواند یکه تاز باشد چرا که این محصول قیمت بسیار پایینی دارد و کرایه حمل نوسان شدیدی را در نرخ تمام شده جهت خریدار در مقصد ایجاد خواهد کرد لذا هر کشور می تواند کشورهای اطراف خود را یا اندکی دورتر از خود را پوشش دهد و عملا یکه تازی در سطح جهان غیر ممکن است اما در محصولات فرآوری شده که دارای ارزش افزوده هستند و از سنگ نمک ساخته می‌شوند این موضوع صدق نمی کند که معروفترین آنها آجر نمک و سنگ نمک تزیینی است که نمونه هیمالیایی آن فوق العاده در دنیا مشهور است

به طور مثال در آمریکای جنوبی کشور شیلی میدان تجارت سنگ نمک و نمک را در اختیار دارد و در آمریکای شمالی کشور کانادا توانسته این مهم را در اختیار داشته باشد همچنین در آفریقا کشور مصر و اروپا هلند بزرگترین صادرکنندگان و تامین کنندگان نمک می باشند.

ایران کشوری بسیار پهناور و با ذخایر بسیار فراوان در حوزه نمک و سنگ نمک این شورمزه طبیعی است و تقریبا اکثر معادن نمک کیفیت به نسبت خوبی دارند و می توان آن را گرید خوراکی محاسبه کرد هر چند تفاوت درصد خلوص ها معمولا به ۵ درصد و بیشتر هم می رسد که بیانگر تنوع سنگ نمک و معادن زیر زمینی است.

تجارت سنگ نمک

به لحاظ درارا بودن منابع نمک ایران جزو ۵ کشور اول دنیا محسوب می شود اما در زمینه استخراج و صادرات جایگاهی بین بیستم تا سی ام را شاید بتوان برای کشورمان متصور شد که آمارهای جهانی نیز چنین گفته ای را تصدیق می کنند.

در نظر بگیرید کشوری مثل هلند با داشتن معادن نمک در حالی که به لحاظ پتانسیل اصلا در حد و اندازه ایران نیست اما توانسته حتی به کشورهای همسایه ما مانند امارات نیز نمک صادر کند که مهمترین نکته رعایت بسته بندی زیبا و شکیل و صادراتی است امری که متاسفانه ما نه تنها در آن عقب هستیم بلکه چندان علاقه ای نیز به ورود به این حوزه نداریم.

در تجارت امروز نمک خوراکی چندان تجارت پر سودی نیست چرا که بخش عمده نمک در بخش غیر خوراکی مصرف می شود و ما می توانیم صنایع مولد و تولید کننده محصولات غذایی را که نیاز به استفاده از سنگ نمک معدنی کوبیده شده یا نمک دانه بندی (گرانول) دارند تامین کنیم.

معمولا در فصل زمستان به دلیل آب گرفتگی اکثر معادن امکان تامین و صادرات تا حد زیادی کاهش می یابد چرا که دستگاه های لازم برای کشش آب و فعالیت دوباره به اندازه کافی وجود ندارد و همین مورد سبب می شود تجارت این محصول در ایران به نوعی فصلی باشد که اصلا برای کشوری با این پتانسیل فراوان مناسب نیست!

تجارت سنگ نمک

برای این منظور کشور پاکستان بر روی چراغ خواب سنگ نمک و آباژور سنگ نمک سرمایه گذاری زیادی نموده و انصافا بازار گسترده ای نیز در سطح بین المللی دارد و کشوری مثل هلند برای مداومت صادرات سنگ نمک با قراردادن ریل ها و غلطکهای حمل سنگ نمک به محض استخراج، سنگ نمک را مورد کوبش قرار می دهد که نه تنها سرعت کار بالا می رود بلکه سبب کاشه قیمت فراوان و مداومت استخراج در هر فصلی خواهد بود راهی که ما نیز می توانیم آن را دنبال کنیم.

کشور استرالیا با تولید سالانه ۱۲ میلیون تن نمک با کیفیت دریایی و خورشیدی، عملا تامین کننده بزرگ بازار چین و ژاپن است و با قیمت بسیار مناسب این محصول را به دست چین هایی می رساند که خود سالانه حدود ۶۰ تا ۷۰ میلیون تن تولید نمک صنعتی دارند و فقط جهت رفع کمبود این محصول را وارد می کنند.

ولی نکته امیدوار کننده این است که کشورهای چین و استرالیا و هند که به نسبت فاصله دریایی در شعاع نزدیکتری قرار دارند توانایی تامین سنگ نمک با کیفیت را ندارند و این در حالی است که صنایع غذایی نیازمند این محصول گرانولی است ولی متاسفانه تولید سالانه این محصول در ایران به قدری اندک است که در قیاس با کسری بازار چین عملا رقمی محسوب نمی شود و این خود بیانگر این امر است که نیاز به نگاهی نو در این بخش و کمک گرفتن از فعالان در این حوزه بیش از پیش احساس می شود چرا که اشتغال زایی فراوانی را به دنبال خواهد داشت.

تجارت سنگ نمک

بزرگترین معادن سنگ نمک در دنیا

در دنیا معادن سنگ نمک زیادی وجود دارد اما برخی از آنها به قدری بزرگند که میزان استخراج آن معدن به تنهایی می تواند نه تنها یک کشور بلکه فروش یک قاره را تامین کند در ادامه برای آشنایی بیشتر شما بزرگترین معادن سنگ نمک در دنیا به حضورتان معرفی شده است.

۱-معدن سیفتو در کشور کانادا

این معدن اولین بار در سال ۱۹۵۹ مسلادی به بهره برداری رسید و میزان استخراج آن به قدری زیاد است که همه کشورهای آمریکای شمالی نمک مورد نیاز خود را از این معدن تامین می نمایند اما نکته ای که در خصوص سنگ نمک معدن سیفتو واقع در اونتاریو وجود دارد کیفیت آن است که بسیار پایین است و فقط مناسب نمک پاشی بر روی جاده است و در بهترین حالت در برخی از صنایع غیر خوراکی قابل استفاده است.

تجارت سنگ نمک

۲-معدن خورا در پاکستان

این معدن یکی از معروفترین معادن سنگ نمک در دنیاست و در ایالت پنجاب پاکستان قرار دارد و کیفیت سنگ نمک آن خوراکی است و رنگ سنگ نمک نیز از نوع قرمز و صورتی می باشد و در سال توانایی عرضه ۳۲۵۰۰۰ تن سنگ نمک را دارد.

تجارت سنگ نمک

۳-معدن نمک پراهوا در رومانی

این معدن بزرگترین معدن سنگ نمک در اروپا می باشد اما مدتهاست که فعالیت آن متوقف شده و برای جذب توریست و جذب گردشگر آماده شده است از طرفی برای افرادی که قصد نمک درمانی در یک محیط طبیعی را دارند خدمات ویژه ارائه می دهد.

تجارت سنگ نمک

۴-معدن آتاکاما در شیلی

این معدن از نوع روباز بوده و به صورت کاملا مسطح و تخت می باشد و تمام نیاز منطقه آمریکای جنوبی را تامین می نماید

تجارت سنگ نمک

۵-معدن ویلیزکا در لهستان

این معدن بیش از ۷۰۰ سال به عنوان تامین کننده نمک خاکستری در سطح اروپا معروف  وشناخته شده بود اما در سال ۱۹۹۶ فعالیت آن متوقف شد و به بخش گردشگری واگذار گردید و در حال حاضر فعال ترین معدن نمک در حوزه گردشگری با جذابترین خدمات ممکن است خدمات حمام نمک این معدن در سطح اروپا زبانزد است.

تجارت سنگ نمک

۶-معدن نمک ماراس در پرو

این معدن حاصل تجمعات رسوبی چشمه آب زیرزمینی است و استحصال نمک از آن بسیار دشوار است و نمکی که از آن به دست می آید بعضا صورتی رنگ است، قدمت این معدن نمک به دوره اینکاها باز می گردد.

تجارت سنگ نمک

۷-معدن نمک آسه در آلمان

این معدن نمک به دلیل قدمت زیاد و طول و عرض بسیار بزرگ همواره از معادن نمک مشهور در قلب اروپا بوده است اما از سال ۱۹۶۷ این معدن پلمپ شد و به محلی برای ذخیره ضایعات رادیو اکتیو تبدیل شده است.

۸-کلیسای جامع نمک کلمبیا

این معدن از قرن ۵ میلادی مورد بهره برداری قرار گرفت و تا سال ۱۹۵۰ فعال بود اما پس از آن به کلیسا تبدیل شد و به قدری بزرگ است که همزمان ۱۰۰۰۰ نفر می توانند در آن وارد شوند.

بزرگترین صادر کنندگان نمک در دنیا سال ۲۰۱۹

ردیف نام کشور میزان تولید(میلیون تن)
۱ چین ۶۰
۲ آمریکا ۴۲
۳ هند ۳۰
۴ آلمان ۱۴
۵ استرالیا ۱۳
۶ کانادا ۱۲
۷ شیلی ۹
۸ مکزیک ۹
۹ برزیل ۷٫۶
۱۰ هلند ۷
۱۱ روسیه ۷
۱۲ ترکیه ۶٫۶
۱۳ فرانسه ۵٫۷
۱۴ اتریش ۴٫۹
۱۵ لهستان ۴٫۵
۱۶ پاکستان ۴٫۵
۱۷ اسپانیا ۴٫۳
۱۸ انگلستان ۴٫۱
۱۹ ایتالیا ۴٫۱
ببینید

برای مشاهده آمار صادرات نمک ایران در ادوار مختلف از این صفحه بازدید نمایید

بزرگترین واردکنندگان نمک در دنیا

ردیف کشور میزان واردت(میلیون دلار)
۱ آمریکا ۵۷۰
۲ آلمان ۲۰۶
۳ چین ۱۸۹
۴ ژاپن ۱۶۲
۵ بلژیک ۱۵۷
۶ کانادا ۱۴۸
۷ فرانسه ۱۰۷
۸ کره جنوبی ۱۰۵
۹ روسیه ۹۳
۱۰ انگلستان ۸۷
۱۱ نروژ ۷۸
۱۲ سوئد ۶۰
۱۳ تایوان ۵۷
۱۴ ایتالیا ۵۶
۱۵ هلند ۵۲
۱۶ چک ۴۹
۱۷ ایرلند ۴۱
۱۸ مجارستان ۴۰
۱۹ لهستان ۳۹

معرفی انواع سنگ نمک صادراتی ایران

در پایان بد نیست اشاره ای داشته باشیم به سنگ نمک هایی که از معادن مختلف ایران و درشهرها و استانهای ما قابل بهره برداری است با نگاهی به بازار هدف آن در خارج از کشور همچنین مجموعه سنگ نمک هالیتو به عنوان بزرگترین تولید کننده و تامین کننده سنگ نمک در ایران آمادگی تامین انواع سنگ نمک صادراتی با بسته بندی های به روز مناسب با بازار کشور مقصد را دارد.

سنگ نمک سفید، سنگ نمک نارنجی، سنگ نمک قرمز، سنگ نمک آبی، سنگ نمک تزیینی، آجر نمک، سنگ نمک دامی و انواع نمک دانه بندی محصولاتی هستند که مجموعه سنگ نمک هالیتو به راحتی توانایی تامین و صادرات و تحویل در کشور مقصد در هر تناژی را دارد.

یادداشت

فروش سنگ نمک صادراتی به صورت FOB و CIF مقصد در کیسه های جامبو بگ و ۲۵ کیلویی بدون محدودیت تناژ امکان پذیر است

نام محصول کشورهای تامین کننده بازار هدف صادراتی میزان تامین سالانه(به تن)
سنگ نمک سفید اعلاء ایران روسیه-عراق-آلمان-امارات ۱۲۰۰۰
سنگ نمک سفید یخی مخصوص برش ایران-پاکستان ترکیه ۶۰۰۰۰
سنگ نمک سفید معمولی ایران-روسیه مصرف داخلی دارد ۲۰۰۰۰۰
سنگ نمک قرمز ایران-پاکستان ترکیه-عراق-هند-چین ۴۰۰۰۰
سنگ نمک نارنجی ایران-پاکستان هند-ترکیه ۳۰۰۰۰
سنگ نمک آبی ایران اروپای غربی-آمریکای شمالی ۱۲
سنگ نمک کریستالی ایران-پاکستان ترکیه-عراق-روسیه ۳
سنگ نمک تزیینی ایران-پاکستان همه کشورها بدون محدودیت
آجر نمک ایران-پاکستان همه کشورها بدون محدودیت

برای سفارش خرید انواع سنگ نمک صادراتی در هر تناژی و تحویل در کشور مقصد با ما تماس بگیرید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید